Gehersenspoeld

,

1

Vanaf de ontdekking van de fMRI-scan begin jaren negentig worden hersenscans breed ingezet. Marketeers gebruiken scans om de 'koopknop' van de consument te achterhalen, politici gebruiken ze om grip te krijgen op kiezersgedrag, onderzoekers en artsen proberen er inzicht mee te krijgen in het brein van de verslaafde, en in de rechtbank dienen ze om de schuldige aan te wijzen. Kortom, ze lijken handig te zijn om van alles en nog wat te verklaren. Hersenscans en andere neurotechnologische ontdekkingen hebben zeker een doorbraak in de kennis van het menselijk brein betekend. Maar het is een misverstand te denken dat ze het ultieme middel zijn om het mysterie van de geest te doorgronden.
In Gehersenspoeld laten psychiater en wetenschapper Sally Satel en psycholoog Scott Lilienfeld zien dat de huidige 'neurocentrische' kijk op het brein het risico met zich meebrengt dat we alle menselijk gedrag verklaren vanuit de biologie van het brein, alsof identiteit, vrije wil en persoonlijke verantwoordelijkheid er amper toe doen. Daardoor lopen we het gevaar de verkeerde keuzes te maken, of dat nu in de rechtbank, tijdens een politieverhoor of in een verslavingskliniek is.
Gehersenspoeld is een prikkelend boek over de huidige obsessie met neurowetenschap. Het geeft inzicht in wat de hedendaagse neurowetenschap en brainimaging wel maar vooral ook níét kunnen, en wat de maatschappelijke gevolgen daarvan zijn.
'Iedereen die geïnteresseerd is in het brein - en wie is dat niet? - steekt wat op van dit levendige en intelligente, kritische overzicht.'
Steven Pinker, hoogleraar psychologie aan Harvard en schrijver van De stof van het denken
'Fascinerend boek'
Booklist, starred review
Sally Satel is psychiater en als wetenschapper verbonden aan het American Enterprise Institute for Public Policy Research. Ook doceert ze aan Yale University. Ze woont in Washington, DC.
Scott O. Lilienfeld is klinisch psycholoog en hoogleraar psychologie aan de Emory University. Hij woont in Atlanta, Georgia.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Laatste editie
15 mei 2014
Uitgeverij
Scriptum Psychologie
ISBN
9789055948369
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Nuancering in neuroscience hype

door: Mellius 1 like
Neuroscience heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd over de werking van onbewuste denkprocessen en invloeden op gedrag. Dit boek brengt nuance in de hype rondom neuroscience.
Veel fysiologische bevindingen blijken samen te hangen met gedrag, maar dat is nog niet genoeg om gedrag juist te...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic