Gelatenheid: Gemoed en hart bij Meister Eckhart

1
Rank 2216 Gelezen 1 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 1
Non-fictie   Topics 0
Het zogeheten lege gemoed is een kernbegrip in het werk van Meister Eckhart, de befaamde middeleeuwse mysticus. De filosoof Gerard Visser onderzoekt het mystieke concept van het lege gemoed en plaatst het tegen de achtergrond van Aristoteles' denkbeelden.

De geschiedenis van de verhouding tussen denken en voelen, rationaliteit en affectiviteit in de Europese wijsbegeerte moet nog worden geschreven. Dit boek verheldert een kleine, maar verstrekkende gebeurtenis in deze geschiedenis: de vertaling door Meister Eckhart van de Latijnse begrippen mens of animus met gemüete, en zijn vereenzelviging van het vonkje intellectus purus bij de mens met een ledic gemüete – anders gezegd: het lege gemoed.

De middeleeuwse magister houdt het teleologische denken van Aristoteles enerzijds in ere, maar doorbreekt het anderzijds op een wijze die radicale consequenties heeft. Gelatenheid is meer dan een onderzoek naar het wezen van het affectieve: het boek biedt tevens een wijsgerige inleiding in Eckharts denken.
Genre
Non-fictie
Aantal pagina’s
257
Uitgeverij
Boom uitgevers Amsterdam
ISBN
9789024422272
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Gelatenheid: loslaten van vaste grond, zich verlaten op een radicale openheid, en het zijn laten van een radicale openheid

door: Nico van der Sijde 1 like
Jaren geleden werd ik totaal omvergeblazen door "Nietzsche en Heidegger: een confrontatie" van Gerard Visser: een boek dat mijn fascinatie voor en affiniteit met die twee ondoorgrondelijk- radicaal raadselachtige Duitse denkers enorm stimuleerde. Nadien heb ik ook veel van Heidegger zelf gelezen,...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook