Gender in/en historische demografie

, , ,

0

Gender is een belangrijke kwestie in hedendaags en historisch gezins- en bevolkingsonderzoek. Genderkwesties komen aan bod in studies over de sociale en culturele kenmerken van seksualiteit, partnerkeuze, voortplanting, gezinsvorming en -ontbinding, migratie, sociale mobiliteit en sterfte.

De inleiding van deze bundel geeft een overzicht van de ontwikkelingen van gendergeschiedenis. Ook de meerwaarde van een genderbenadering voor de historische demografie komt aan bod. De specificiteit van de gender-aanpak wordt vervolgens thematisch geïllustreerd aan de hand van concrete studies over partnerkeuze, huwelijk, gezinssamenstelling en sterfte. De bijdragen zijn heterogeen qua methodologische aanpak en qua theoretische oriëntatie.

De teksten in deze bundel werden in december 2012 gepresenteerd op de Vijfde Dag van de Historische Demografie, een initiatief van de Wetenschappelijke Onderzoeksgemeenschap Historische Demografie (FWO Vlaanderen). Het boek wordt mee gefinancierd door het NW Posthumus Instituut.

OVER DE AUTEURS

Koen Matthijs is gewoon hoogleraar aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (Onderzoekgroep Family and Population Studies) van de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.

Paul Puschmann is als aspirant van FWO-Vlaanderen verbonden aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (Onderzoeksgroep Family and Population Studies) van de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.

Angélique Janssens is universitair docent aan de afdeling Economische, Sociale en Demografische Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hilde Bras is universitair hoofddocent aan de afdeling Economische, Sociale en Demografische Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
258
Laatste editie
27 februari 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Acco C.V.
ISBN
9789033493614

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic