George Duiker

0

George Duiker - een biografie van een Hollandse jongen uit Zandvoort die met zijn twee broers tekent voor een Duits sportinstituut. De sluwe werving van de bezetter zorgde ervoor dat de broers ongewild terechtkomen bij niets minder dan de Waffen-SS. Dit is het startschot van een onnavolgbare odyssee. George, van zichzelf al een gedreven jongeman, pakt de handschoen op en ontwikkelt zich tot een voorbeeldig militair. Met zijn eenheid trekt hij ten strijde tegen het 'goddeloze communisme'. De voormars door de Oekra?ne bekoopt hij met een zware verwonding. Hij geraakt in de ongekend barre winter van '41/'42 en trekt op tot in de Kaukasus. George viel op door zijn tomeloze inzet en moed. Hij wordt naar d? officiersschool gestuurd: de SS Junkerschule T?lz. Ondanks veel last van zijn verwondingen weet hij deze opleiding glansrijk te doorlopen. De periode die volgt, is minstens van hetzelfde kaliber als de eerste oorlogsjaren. Alleen nu tekent zich in alle duidelijkheid de ondergang van het Derde Rijk af. Een regime dat George, slechts 22 jaar jong, van pijnlijk dichtbij leert kennen. Als het spel uiteindelijk uit is, begint het nieuwe overleven.

Deze biografie is enig in zijn soort. Het is een niet te bevatten avontuur, waarin ontbering, waanzin, saamhorigheid, door-zettingsvermogen en het gruwelijke gezicht van een oorlog getoond wordt. Wie op zoek is naar een lofzang komt bedrogen uit. Het is de realiteit uit eerste hand van een Nederlandse jongen die koos voor de bezetter en daarmee meende het juiste te doen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
160
Laatste editie
24 november 2011
Uitgeverij
JK Publications
ISBN
9789081706414
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic