Glimlachende sfinx

0

‘Voor sommigen is vooruitgang een ander woord voor ondergang.’
De zwarte lijst, zoals milieuvervuiling en aantasting van het bioleven, is bekend. Onder het alleenzaligmakende credo van de groei lijkt een tijdbom te liggen als het materiële totalitarisme de opvolger wordt van het politieke totalitarisme, met als alternatief een groeiend religieus fundamentalisme. Maar dat de eigen tijd in een somber licht verschijnt is een aloud verschijnsel. Ligt dat dus aan de tijd of aan onze gezichtshoek?
In De glimlachende sfinx gaat H.W. von der Dunk in op enkele cruciale kwesties die heden en verleden met elkaar gemeen hebben, zoals historische waarheid, verhaal en werkelijkheid, collectieve en individuele schuld, en vraagstukken als vooruitgang, theodicee en de dilemma’s van de democratie.
Prof. dr. H.W. von der Dunk is emeritus hoogleraar contemporaine geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en een van de belangrijkste historici van ons land. Hij is auteur van onder meer Op schuivende planken (2007), In het huis van herinnering (2007) en Terugblik bij strijklicht. Jeugdherinneringen (2008).
Over Op schuivende planken:
‘In compact proza met vaak trefzekere beeldspraak fileert de geschiedkundige Von der Dunk het Nederland van nu.’
trouw
Over In het huis van de herinnering:
‘Von der Dunk verkent op indrukwekkend erudiete wijze belangrijke aspecten van de manier waarop mensen zich sinds de Oudheid tot het verleden verhouden.’
de volkskrant
‘De constante wisselwerking tussen heden en verleden is op bijna elke bladzijde voelbaar.’
nrc handelsblad
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
464
Laatste editie
28 februari 2011
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035136380
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic