Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De goden zijn dorstig

De goden zijn dorstig is een historische roman over de Franse Revolutie die door een tijdgenoot lijkt te zijn geschreven. Anatole France (1844 - 1924), Nobelprijs voor literatuur in 1922, was ongewoon vertrouwd met deze periode: zijn vader bezat een boekhandel die gespecialiseerd was in geschriften en documenten die betrekking hadden op de Franse Revolutie.
De hoofdfiguren zijn een middelmatige, jonge schilder vol goede bedoelingen, Evariste Gamelin, en een oude, verarmde, cynische maar goedmoedige aristocraat, Maurice Brotteaux des Ilettes.
Gamelin, een bewonderaar van Robespierre, en even fanatiek, gewetensvol en rechtlijnig als zijn idool, wordt benoemd bij de Revolutionaire Rechtband van 1793, en spreekt al snel het schuldig uit over iedere verdachte die hem geen goed republikein lijkt. Een van zijn laatste slachtoffers is Brotteaux, zijn bovenbuurman, wiens atheïsme en genotzucht Gamelin verfoeit. Als kort daarna Robespierre ten val wordt gebracht, blijft Gamelin hem trouw en wordt op zijn beurt geguillotineerd.
Het slot van het boek is veelzeggend. Enkele maanden na de dood van Gamelin, geeft diens levenslustige vriendin zich aan de etser Desnahis, een erotomaan die, onaangedaan te midden van de politieke gebeurtenissen, zich in het ene sexuele avontuur na het andere stort: het leven gaat door en behoort degenen die ervan willen genieten.
Toon details

Recensies (3)

Meer recensies

Schrijf een recensie

Is De goden zijn dorstig het boek voor jouw Reading Challenge?
Op naar de challenge

Populaire boeken in hetzelfde genre

Boeken van dezelfde auteur

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.

Reageren op De goden zijn dorstig

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie.