Goede politiek

0

Goede politiek
De parlementaire cultuur van de Tweede Kamer, 1866-1940
Erie Tanja
De Tweede Kamer veranderde tussen 1866 en 1940 van een debatruimte voor onafhankelijke en vooraanstaande burgers naar een vergaderplaats voor partijgebonden beroepspolitici. Goede politiek beschrijft de veranderingen van de parlementaire cultuur in deze periode. Daarbij staan de idee?n van Tweede Kamerleden over de regels van het politieke spel centraal.
Vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw begon de Tweede Kamer aan een langzaam proces van modernisering. De belangrijkste verandering was de introductie van politieke partijen. Nieuwe groepen met nieuwe politieke idealen traden toe tot het parlement en be?nvloedden de bestaande stijlen van politiek. De groeiende staatstaak dwong de Tweede Kamer tot een professionalisering van haar werkwijze. Door de emancipatie van de lagere klassen kregen de ?hooge heeren? in Den Haag gezelschap van leden van ?eenvoudige? afkomst.
In dit boek wordt de parlementaire cultuur van de Tweede Kamer vanuit meerdere kanten belicht: van de opvattingen van Tweede Kamerleden over de verhouding tot de kiezers en de bespreking van wetsvoorstellen tot omgangsvormen als het begroeten van nieuwe leden en de toelaatbaarheid van politieke tactiek.
Over de auteur(s):
Erie Tanja is als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
328
Laatste editie
20 januari 2011
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085069423
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic