Grenzeloze gelijkheid

0

Het idee dat alle mensen gelijkwaardig zijn heeft grote zeggingskracht. In zijn baanbrekende studie De uitvinding van de mensheid. Korte wereldgeschiedenis van het denken over gelijkheid en cultuurverschil (4de druk 2011) heeft de historicus Siep Stuurman laten zien wat de kracht is van het gelijkheidsideaal. Maar zijn er dan geen grenzen aan de gelijkheid? Moeten mensen niet eerst gelijk worden gemaakt, voordat ze gelijk zijn? Is gelijkheid niet slechts voorbehouden aan 'ons soort mensen', de burgers van dezelfde staat, van hetzelfde geslacht of dezelfde etnische achtergrond? En is grenzeloze gelijkheid wel zo ideaal? Is ongelijkheid niet het gevolg van waardevol verschil?
Op deze vragen geven Nederlandse wetenschappers een antwoord in bijdragen over religie en gelijkheid, de uitvinding van 'ras', mannelijkheid en feminisme, staat en sociale politiek, beeldvorming en canonvorming. Zij presenteren een staalkaart van de discussies die de politieke agenda de laatste tijd hebben gedomineerd. Grenzeloze gelijkheid is daarmee een onmisbare gids in de dwaalwegen van het huidige maatschappelijke debat.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
27 september 2011
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035136892
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic