Groninger kermis

0

Varen door provincie Groningen en het noorden van provincie Drenthe, van kermis naar kermis met demontabele gebakkramen. Daaruit bestond het werkzame leven van vier generaties WERK. Moe van het zwieren en het zwaaien beten kermisgangers sinds 1850 verlekkerd in WERKs poffertjes, oliebollen, wafels en beignets. Firma Werk-Huizinga bleef schip en moederkraam tot het einde trouw. Nanno Klaas, Folkert, Klaas en Trientje Werk, zich de Gebroeders Werk noemende, sloegen in 1934 met de aanschaf van een rijdende gebakkraam hun vleugels uit. Noodgedwongen werden beide familiebedrijven in 1961 opgeheven wegens gebrek aan opvolgers.
De Meikermis, in 1855 in de plaats gekomen van voorjaars- en najaarskermis, en vanaf 1886 de kermis tijdens Gronings Ontzet, zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Groningen. Veel veranderde. Carrousels worden niet meer door stoom aangedreven en reizende schouwburgen, variététheaters en bioscopen zijn verdwenen. Mensen met sterk afwijkende lichaamsbouw worden niet meer blootgesteld aan nieuwsgierige blikken van kermisgangers. Exploitanten van vlooienspelen sloten hun theaters door gebrek aan op mens levende vlooien. Wild vermaak, schiettenten, spelletjes en kermisgebak bleven. Stadjers moesten tijdens epidemieën en in de Eerste Wereldoorlog de stad uit voor kermisvertier. Dwingende maatregelen van de Duitse bezetter beperkten het aantal kermissen in de Tweede Oorlog tot drie kleinschalige evenementen. Henk Werk beschrijft het langdurige gevecht van drankbestrijders en protestanten tegen de in hun ogen zedenbedervende kermis. In 1921 besloot de gemeenteraad tot afschaffing, maar kwam na veel heibel in de raad en weerstand onder de bevolking snel op haar schreden terug.
Poffertjes, oliebollen en wafels zijn eeuwenoud. Scriblita, vermoedelijk de voorloper van de beignet, werd reeds beschreven voor de jaartelling. De vragen met welke ingrediënten beslag en deeg in de loop der tijd werden gemaakt en waarmee, oliepan, bakplaat en fornuis werden verhit, worden in dit werk beantwoord. Onze voorouders bakten in reuzel, boter en olie. Maar in welke olie?
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
300
Laatste editie
02 juli 2015
Uitgeverij
Free Musketeers
ISBN
9789048437245

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 29,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 29,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic