Handboek voor de koning

,

0

Over monarchie en federalisme

Midden in de discussie over de monarchie

Met aandacht voor de historische dimensie van de monarchie in België

Met uitvoerige beschouwingen over de Koningskwestie (1940-1950) en de minikoningskwestie (1990)

Wat betekent een monarchie in een parlementaire democratie?

Taant de macht van onze Belgische monarchie, of wint ze juist nog aan populariteit? Is een monarchie niet veeleer een anachronisme in ons door republieken gedomineerde Europa? En waarom heeft België eigenlijk een parlementaire monarchie? Wie is de eerste troonopvolger in ons land, en waarom? En wat is de financiële status van onze royals?

Hebben onze vorsten in het verleden de regels van de parlementaire monarchie met voeten getreden? Denken we maar aan Leopold III en de Koningskwestie (1940-1950), of aan Boudewijns weigering in 1990 om de wet voor zwangerschapsonderbreking te ondertekenen. En welke rol hebben onze vorsten al die tijd in Afrika gespeeld?

Handboek voor de Koning leest als een kritische doorlichting van de monarchie in België.
Het boek bevat uitvoerige beschouwingen over de rol, functie, bevoegdheden en symboolwaarde van de Koning in België. Het biedt een antwoord op de vraag wat de Belgische monarchie in het verleden heeft betekend, wat ze vandaag voorstelt en hoe de toekomst er kan uitzien.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
432
Laatste editie
04 mei 2004
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020953800
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic