Hemmo Dijkema 1799-1853

0

"Groninger Historische reeks, 20
Hemmo Dijkema werd in 1799 geboren in Baflo-Rasquert. Hij is waarschijnlijk voorbestemd geweest zijn vader als landbouwer op te volgen. Het is anders gelopen. Dijkema ging in Groningen theologie studeren. In 1830 trok hij met vele medestudenten als Vrijwillige Flankeur naar het opstandige BelgiÎ. Hij nam er deel aan de Tiendaagse Veldtocht. Na een paar jaar als hulpprediker de Hervormde gemeente in Stitswerd te hebben gediend, besloot hij zijn geluk elders te beproeven. Hij hoopte kennelijk in St. Petersburg een betrekking als huisleraar te kunnen krijgen. Ook dit is anders gelopen. Onderweg verbleef hij een paar maanden in Reval (thans Tallinn, Estland). De oud-Nederlander, vice-admiraal Graaf Van Heiden, militair gouverneur van die stad, bood Dijkema aan zijn zoon te vergezellen tijdens een inspectie van hun landgoed in de buurt van Moskou.
Een avontuurlijke tocht door Rusland bracht hem tot Odessa aan de Zwarte Zee. Thuis gekomen gaf Dijkema in drie delen het boeiende verslag van zijn bijna tweejarige reis door Rusland uit. Intussen maakte hij zich ook verdienstelijk met zijn publicaties ter verbetering van de landbouwmethoden in Groningen en schreef hij een omvangrijke geschiedenis van landbouw en beschaving in de provincie van zijn geboorte. Dijkema overleed in 1853 kort na zijn benoeming tot burgemeester van de gemeente Marum.
A.H. Huussen jr. is sinds 1982 gewoon hoogleraar in de geschiedenis na de Middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert onder meer over de betrekkingen tussen Nederland en Rusland. Hij is lid van de hoofdredactie van de Nieuwe Groninger Encyclopedie (1999) en van het Gronings Historisch Jaarboek."
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
264
Laatste editie
01 oktober 2001
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023236696

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic