Herinneringen aan Joods Nederland

0

Tussen de Wereldoorlogen was de joodse gemeenschap in Nederland volledig geïntegreerd in de samenleving, weliswaar met eigen tradities en leefgewoonten. Joodse artiesten als Louis Davids, zijn zus ¿Heintje¿ en Sylvain Poons droegen de joodse cultuur uit. In grote steden woonden joden veelal samen in eigen wijken. Van deze leefgemeenschappen is prachtig filmmateriaal bewaard gebleven.

Vanaf 1933 zochten tienduizenden Duitse joden hun toevlucht in Nederland uit angst voor Hitlers nationaalsocialisme. De vervolging tijdens de Duitse bezetting van Nederland sloeg de joodse gemeenschap uiteen. Anti-joodse maatregelen mondden uit in verbanning naar Kamp Westerbork en de vernietigingskampen. Van het vertrek uit Westerbork zijn indringende filmbeelden gemaakt die op deze DVD¿s zijn opgenomen.

Na de oorlog probeerden de overlevenden van de kampen en de geredde onderduikers de joodse gemeenschap weer op te bouwen. De oprichting van de eigen joodse staat Israël bracht hoop en langzaam kwam het joodse verenigingsleven weer op gang.
Deze DVD bevat unieke en indrukkende beelden, onder andere uit het wekelijkse Polygoon Journaal in de bioscopen, dat de ontwikkelingen op de voet volgde.

Samengesteld door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
20 oktober 2009
Uitgeverij
WBOOKS
ISBN
9789040086205

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic