Het altruïsme voorbij

0

Of het nu komt door nieuwsbeelden van overstromingen, tentenkampen met vluchtelingen en ondervoede Afrikaanse kinderen of door de fondsenwervingscampagnes door talrijke ngo’s en andere hulporganisaties, iedereen heeft wel een vaag idee als de term 'humanitaire hulp' valt. Maar wat is het in realiteit en hoe werkt de humanitaire sector? Waar komen humanitaire hulp en noodhulp vandaan en wie en waar zijn de ontvangers ervan? Wat onderscheidt 'humanitaire hulp' van 'ontwikkelingshulp', en wat is de plaats en rol van de ngo's, de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruis en de verschillende regeringen die hulp financieren in het ganse verhaal? En zijn de begunstigden en ontvangers van humanitaire hulp echt zo passief en hulpeloos als ze vaak worden afgebeeld?

Achter het populaire beeld van de humanitaire sector zit een heel diverse en complexe wereld van allerlei instellingen, organisaties en maatschappelijke groepen met een eigen aanpak, inbreng en eigen belangen. Dit boek, dat geschreven is door een oudgediende van de branche, bespreekt het ontstaan en de evolutie van de internationale humanitaire sector. Het plaatst ze op de achtergrond van een reeks mondiale politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, en gaat in detail in op de verschillende actoren van de humanitaire hulp. Ten slotte besteedt het boek ook speciale aandacht aan voedselhulp en aan een aantal mogelijke toekomstige ontwikkelingen binnen en rond de humanitaire wereld.

'Het altruïsme voorbij. De politieke economie van humanitaire hulp' is bestemd voor studenten internationale politiek, het geïnteresseerde publiek, journalisten en uiteraard voor mensen die in de sector zelf werkzaam zijn of dat willen worden.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
90
Laatste editie
11 april 2013
Uitgeverij
Academia Press
ISBN
9789038220932

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 24,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 24,99
bestellen
bestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic