Het drama van Abbeville

0

Op 20 mei 1940, in het begin van de Tweede Wereldoorlog, werden eenentwintig gevangenen, onder wie Verdinaso-leider Joris Van Severen, in de Franse stad Abbeville in koelen bloede door Franse militairen doodgeschoten. Zevenenvijftig anderen werden op het nippertje gered. De gevangenen kwamen uit België, waar ze op het moment van de Duitse inval als ‘verdachten’ waren opgepakt. Dit bloedbad kreeg, mede door de Duitse propaganda, aanvankelijk veel aandacht. Enkele Franse verantwoordelijken werden door de Duitse bezetter ter dood veroordeeld. Maar toen de krijgskansen keerden, verdween de aandacht snel. In Abbeville heerst tot op de dag van vandaag een taboe rond de affaire.
In 2007 wijdde de VRT er een tv-documentaire aan, waarbij het drama ter plekke gereconstrueerd werd. Voor Tim Trachet, die hieraan meewerkte, was dit de aanleiding om alle elementen kritisch te ontleden en zo helder mogelijk weer te geven. Hij stootte op nog vrij onbekende informatie.
Het drama kan ook niet losgezien worden van het droevige lot van Abbeville zelf, want het stadje aan de Somme werd op die fatale dag zwaar door de oorlog getroffen.

Tim Trachet (1958) studeerde wiskunde en filosofie en is journalist bij de VRT, waar hij sinds 2000 historische documentaires maakt. Hij is ook actief binnen de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) en auteur van een kritisch boek over astrologie.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
174
Laatste editie
10 maart 2009
Uitgeverij
Houtekiet
ISBN
9789089240255
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic