Het gevaarlijke boek

0

Vraag iemand om het gevaarlijkste boek ter wereld te noemen en steevast worden Mein Kampf, Het Rode Boekje en Het Communistisch Manifest genoemd. Op de lijst van 100 gevaarlijkste boeken ooit geschreven prijkt echter ook een boek dat je er in eerste instantie niet zou verwachten: het in het jaar 98 geschreven boek Germania van de Romeinse senator Tacitus.

Volgens classicus Christopher Krebs speelde De Germania een cruciale rol in de ontwikkeling van de nazi-ideologie. Elk vooraanstaand lid van de NSDAP kende het boek, soldaten refereerden aan het boek als ‘de bijbel’. In Het gevaarlijke boek gaat Krebs in op de vraag wat De Germanen maakte tot een kant-en-klaar theorieboek voor de nazi’s. Hij beschrijft hoe het boek in de 15e eeuw werd herontdekt, in de 16e eeuw aan populariteit won onder Duitse humanisten, in de 19e eeuw het ontluikende Duitse nationalisme voedde en uiteindelijk in de 20e eeuw geadopteerd zou worden door de nazi’s om hun politieke en raciale agenda te kunnen onderbouwen.

Christopher Krebs studeerde klassieke talen en filosofie in Berlijn, Kiel en Oxford. Naast zijn vele internationale fellowships is hij associate professor klassieke talen aan Harvard University.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
271
Laatste editie
28 april 2011
Uitgeverij
Spectrum
ISBN
9789049107840
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic