Het goud van de camorra

0

Het goud van de camorra
Rosaria Capacchione

Opmerkelijk boek over de camorra door een Italiaanse journaliste die met de dood wordt bedreigd

Al meer dan twintig jaar volgt de gerespecteerde journaliste Rosaria Capacchione de camorra, en schijft ze uiterst kritische artikelen over deze in het zuiden van Italië actieve tak van de maffia. Tijdens het geruchtmakende Spartacus-proces, dat tien jaar duurde en in juni 2008 leidde tot de veroordeling van alle zesendertig clanleden die terechtstonden, las de advocaat van een van de afwezige maffi abazen een brief voor waarin bedreigingen werden geuit richting auteur Roberto Saviano, rechter Raffaele Cantone en journaliste Rosaria Capacchione. Sindsdien leeft ook Capacchione onder strenge beveiliging.

In Het goud van de camorra beschrijft Cappacchione de (korte) levens, de gewelddadige dood en financiele malversaties van leden van de camorra, met name die van de Casalesi-clan, uit het dorp Casal di Principe, en dan vooral de legendarische boss Francesco Schiavone alias ‘Sandokan’.

‘Ik doe dit werk al 24 jaar lang en herinner me alles. Ik begon veel eerder met dit werk dan de meeste rechters en politieagenten. Ik houd ervan om dingen uit te pluizen. Pas als je aan de economische belangen van de camorra komt, wordt ze kwaad. (…) Ik berust in mijn lot. Ook uit principe ga ik verder. Ik wil niet dat de Casalesi’s voor mij beslissen dat ik nu uit Caserta moet vertrekken. Wanneer ik hier wegga, beslis ik zelf! (…) Misschien ben ik een fatalist. Als de Casalesi’s me willen vermoorden, doen ze dat toch wel.’ - Rosaria Capacchione in De Telegraaf
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Henk van den Heuvel , Elke Parsa
Laatste editie
24 juni 2009
Uitgeverij
Lebowski
ISBN
9789048802265
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic