Het grijze kind

17

Het grijze kind (1927) is een unicum in het oeuvre van Theo Thijssen. Het verhaal over een kind met de geest van een oude, wijze man verschilt naar opzet en thematiek sterk van ander werk van de schrijver. Thijssen betoont zich in dit boek een scherpzinnig criticus van de hypocrisie van de gegoede milieus van zijn tijd. 'Het kind dat al veel beleefd had; het kind met de onbestaanbare voorlijkheid van begrip.' Zo omschrijft Thijssen de hoofdpersoon uit zijn roman. Het grijze kind, Henricus van Stadt, is jong oud. Hij heeft de levenservaring van een volwassen man, wat maakt dat hij feilloos het misplaatste standbesef van het kleinburgerlijke milieu doorziet waarin hij opgroeit. Het grijze kind werd voor het eerst gepubliceerd in School en kind, het ouderblad van de Bond van Nederlandse onderwijzers. In tegenstelling tot zijn andere boeken, waarin hij aandacht heeft voor de wederwaardigheden van arbeidersgezinnen, beschrijft Thijssen in dit werk het wel en wee van een welgesteld gezin. Ook opmerkelijk is dat Het grijze kind zijn enige boek is waarin hij het gezin en de school als benauwende instituties neerzet. Thijssen was van mening dat dit zijn beste boek was. 'Voor mij mag Theo Thijssen zeker om dit boek de literatuurgeschiedenis in.' - Kees Fens Theo Thijssen (1879-1943) was schoolmeester in een Amsterdamse volksbuurt. Hij publiceerde veel over zijn vak, was actief in de politiek (hij zat voor de sdap in de Tweede Kamer) en was een succesvol romanschrijver.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
05 september 2006
Uitgeverij
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN
9789021497440 , 9789028203013 , 9789025353377
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Niet vrolijk, maar toch ook niet deprimerend.

door: Selene 1 like
Ik vond de andere boeken die ik heb gelezen van Theo Thijssen ('Kees de jongen' en 'De gelukkige klas') heel leuk, dus ik was wel benieuwd naar zijn andere werk, vooral omdat op de achterkant stond dat het heel anders was. Eerste alinea: Wie kent niet dat merkwaardige vage herinneringsgevoel: hier...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic