Het Groninger boekbedrijf

0

"Groninger Historische Reeks, 30
Het Groninger boekbedrijf ontwikkelde zich in de negentiende eeuw tot een gedifferentieerde bedrijfstak. Aanvankelijk werden drukkerij en boekhandel meestal gecombineerd met het uitgeven van boeken en periodieken. De boekbinderij en kantoorboekhandel waren onderdeel van de boekhandel, en steendrukken werden gemaakt in boekdrukkerijen. Gaandeweg werden echter steeds minder activiteiten binnen één bedrijf uitgeoefend. De steendrukkerij, de boekbinderij en de kantoorboekhandel werden gespecialiseerde onderdelen van het boekbedrijf. Tegelijkertijd versoberde het landschap van boekuitgevers in Groningen, doordat boekhandelaren in toenemende mate afstand namen van het uitgeven van boeken en tijdschriften en drukkers zich gingen toeleggen op de uitgave van regionale nieuws- en advertentiekranten.
In Het Groninger boekbedrijf belicht Harry van der Laan de transformatie die het boekbedrijf in de provincie Groningen in de negentiende eeuw onderging. Na een beschrijving van de periode voor 1800 gaat hij uitvoerig in op alle facetten van het boekbedrijf, van de uitgevers en drukkers tot en met de lezers van het alsmaar groeiende aanbod aan lectuur. Daarbij wordt de onderlinge samenhang tussen de ontwikkeling van de afzetmarkt voor lectuur, de positie van de Groninger uitgeverij in Nederland en in de regio, de invoering van nieuwe productietechnieken, de negentiende-eeuwse organisatie van de boekhandel en de afzet van boeken, kranten en tijdschriften in en buiten Groningen tot in detail beschreven.
Van der Laan schetst een levendig beeld van de wereld van het Groningse boek in een periode waarin het aantal boeken en tijdschriften explosief groeide. De spanningen tussen boekhandel en uitgeverij, de omgang met de werknemers en het groeiende belang van Groninger uitgaven op de landelijke markt worden kleurrijk beschreven. Samen met de vele illustraties maakt dit Het Groninger boekbedrijf tot een must voor iedere (Groninger) boekenliefhebber.
Harry van der Laan (1970) studeerde in 1995 als historicus af aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed in 1997 eindexamen aan het Hilversums Conservatorium. Hij was medewerker bij de Nieuwe Groninger Encyclopedie (1999) en is auteur van Het Typografengasthuis in Groningen (2002). Sinds 2004 is hij als docent geschiedenis verbonden aan de RUG. Het Groninger Boekbedrijf is de handelsuitgave van zijn gelijknamige proefschrift (Universiteit Utrecht, januari 2005)."
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
448
Laatste editie
28 januari 2005
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023240945
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic