Het Grote Schaatsboek

0

Geen sport heeft zo'n rijke geschiedenis als de schaatssport. Niet alleen in Nederland, maar in elk land waar het 's winters wil vriezen, zijn mensen al eeuwen gefascineerd door de gratie en de snelheid van het schaatsen.
Prominent schaatskenner Marnix Koolhaas duikt in de duizend jaar oude historie van onze meest geliefde sport. In zijn rijk geïllustreerde verhalen neemt hij de lezer mee op een verrassende tocht en plaatst hij het schaatsen in een brede, internationale context.
In chronologische volgorde komen onder meer aan bod het begin en de vroege geschiedenis van het schaatsen; de eerste schaatsers in de schilderijen van Jeroen Bosch, Pieter Brueghel en Hendrick Avercamp; de meest afgelegen ijsbaan ter wereld op het eilandje Tristan da Cunha; een gevecht op leven en dood tussen schaatsers en tangoliefhebbers in Argentinië; liefde en dood op het ijs in Amerika, schaatsen op zondag en nog veel meer.
Natuurlijk ontbreken ook de 'klassieke' verhalen niet over de legende van Hansje Brinker, het eerste Wereldkampioenschap in Amsterdam (1893), de Elfstedentocht en de helden zoals Jaap Eden, Coen de Koning, 'Sjoukje & Joan' en 'Ard & Keessie'.
De schaatsverhalen van Marnix Koolhaas verschenen deels in het maandblad Schaatsen van de KNSB.
Marnix Koolhaas (1960) is historicus bij VPRO/NTR/Andere Tijden en schaatskenner. Als schaatsanalist treedt hij op in diverse radio- en tv-programma's. Koolhaas schreef onder meer De mannen van '63 waarover Bert Wagendorp in de Volkskrant schreef '(...) een ontroerend en hoogstnoodzakelijk boek.' In zijn vrije tijd is Koolhaas bondscoach van de Argentijnse schaatsploeg.
Verschenen in
Genre
Lifestyle & Vrije tijd
Aantal pagina’s
260
Laatste editie
02 januari 2017
Uitgeverij
Veltman Distributie inzake Just Publishe
ISBN
9789089755018
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic