Het kabinet-Heemskerk (1908-1913)

0

In de schaduw van de Eerste Wereldoorlog kende Nederland zijn derde christelijke coalitiekabinet. Dit kabinet, dat onder leiding stond van de antirevolutionair mr. Th. Heemskerk, is veel minder bekend gebleven dan zijn twee voorgangers, het kabinet-Mackay en het kabinet-Kuyper. Ten onrechte.
Tegen de wil van Abraham Kuyper, die in 1905 een verkiezingsnederlaag had geleden, nam Heemskerk in 1908 de leiding op zich van een minderheidskabinet van antirevolutionairen en katholieken. De ministers van het kabinet-Heemskerk pakten tal van actuele zaken aan (onderwijs, defensie, sociale kwesties, zedelijkheidswetgeving) en maakten zo duidelijk dat de christelijke politiek geschikt was om regeringsverantwoordelijkheid te dragen.
Prof. dr. D. Th. Kuiper is emeritus hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Prof. dr. G.J. Schutte is als emeritus hoogleraar geschiedenis van het Nederlands protestantisme verbonden aan dezelfde universiteit.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
199
Laatste editie
01 december 2010
Uitgeverij
Meinema, Uitgeverij
ISBN
9789021142784
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic