Het onvoltooide land

,

0

De NV België is al vele jaren een bouwwerf. Blauwdruk na blauwdruk rolt van de tekentafels. Maar het politieke metselwerk is nooit af. De taalwetgeving van de vroege jaren zestig trok een grens tussen noord en zuid, maar veroorzaakte meteen nieuwe burentwisten. Elke grondwetsherziening die daarna kwam, moest de laatste zijn. Telkens bleek snel dat de ene hervorming de nood aan weer een volgende verwekte.

Bouveroux en Huyse tekenen een eigenzinnig beeld van dat moeizame puzzelwerk. Hun aandacht blijft niet steken bij het getimmer in de Wetstraat. Zij kijken naar de rol van allerlei economische krachten, laten zien hoe godsdienst en vrijzinnigheid het communautaire rijpingsproces hebben vertraagd en wijzen op de cruciale interventies van het buitenland in de evolutie van ‘de kwestie’.

Het onvoltooide land is een terugblik op zestig jaar verbouwing van België. Tegelijkertijd tast het af wat nog komen kan.

Het onvoltooide land is ook de titel van een televisiereeks op Canvas.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
214
Laatste editie
16 april 2009
Uitgeverij
Van Halewyck
ISBN
9789056179175
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic