Het religieus gevoel in de negentiende eeuw 2010 2 34

0

Religie is op allerlei manieren teruggekeerd in het publieke debat, en daarmee ook in de wetenschap. Het onderwerp 'religie' heeft vele aspecten - institutionele, wereldbeschouwelijke, maatschappelijke, intellectuele en psychologische. Van oudsher is de aandacht uitgegaan naar de geschiedenis van de kerkgemeenschappen en naar de theologische ontwikkeling en strijd. In dit themanummer is gekozen voor een ander, intiemer, persoonlijker aspect: het religieus gevoel, de manier waarop mensen in de negentiende eeuw hun geloof en godsdienst beleefden - en vervolgens van daaruit handelden.
Inhoud: REDACTIONEEL, Het religieus gevoel in de negentiende eeuw PATRICK VANDERMEERSCH, Het beroep op het religieuze gevoel in de negentiende eeuw PETER NISSEN, Het verlangen naar de hemel. Culturele representaties van oude en nieuwe vormen van religiositeit in de negentiende eeuw ALPITA DE JONG, Godsdienst als 'kittelig plek' aan het lichaam der natie. Joast Halbertsma (1789-1869) en het religieus gevoel in de vroege negentiende eeuw MARIJKE HUISMAN, 'Schrijf, want deze woorden zijn getrouw en waarachtig'. Religie, gender en autobiografisch schrijverschap in de negentiende eeuw ANNEMARIE HOUKES, 'Daar moet gehandeld worden!' Nieuwe religieuze belevenissen van orthodoxe protestanten, 1850-1900 HANS KNIPPENBERG, 'God dienen is mensen dienen'. Heilssoldaten en hun gevoel voor de onderkant van de samenleving 1887-1912
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
182
Laatste editie
01 oktober 2010
Uitgeverij
Uitgeverij Verloren b.v.
ISBN
9789087041878

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 10,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 10,00
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic