het schaalmodel als reconstructie

0

- Bonaire.
De Nederlandse Stoomboot Maatschappij te Fijenoord (Rotterdam) bouwde in 1876/77, voor rekening van het departement van Marine, het schroefstoomschip 4e klasse Zr.Ms. Bonaire ten behoeve van de Koninklijke Nederlandsche Zeemagt (Koninklijke Marine). Anno 2011 is dezelfde Bonaire het oudste nog bestaande zeeschip, dat op een Nederlandse werf is gebouwd. De uitzonderlijk lange levensduur van het schip berust op een speling van het lot, die evenwel mogelijk is gemaakt door de degelijkheid van het ontwerp.

- Graanzuiger
Beeldbepalend voor het stadsgezicht van Rotterdam zijn de 'Hef', een oude spoorbrug, en de graanelevator. Talloze afbeeldingen zijn er van deze objecten in de loop van de tijd verschenen. Schilderijen, foto's, gravures, etsen, aquarellen, in vrijwel iedere vorm van beeldende kunst komen de 'Hef' en de graanelevator voor. De 'Hef' staat er nog, de graanelevatoren daarentegen zijn echter volledig uit het havenbeeld verdwenen. Gelukkig is er de nog enig bestaande graanelevator in Europa in het Havenmuseum in Rotterdam.

- Palingaak
Een palingaak is voor velen een onbekend scheepstype, maar het is een schip met een heel aparte geschiedenis. Het initiatief tot de bouw van een replica van dit stoere scheepstype werd genomen door de Stichting "De Palingaak", die tot doel had het bevorderen en de instandhouding van het erfgoed van de internationale palinghandel op Londen vanuit Zuidwest Friesland en in het bijzonder vanuit de dorpen Heeg, Gaastmeer en Workum, zoals die vanaf het begin van de 17de tot en met het eerste kwart van de 20ste eeuw heeft plaatsgevonden.

- Haringbuis
De buis was een populair vissersschip voor de haringvangst dat langs de hele Noordzeekust werd gebouwd en uitgereed. In de 16de eeuw is er al sprake van honderden buizen die tegelijkertijd hebben gevaren vanuit plaatsen in West-Friesland, zoals Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, vanuit Noord-Holland zoals Uitgeest, de Rijp en Krommenie, vanuit het Zuid-Hollandse Vlaardingen, Rotterdam en Maassluis, vanuit het Zeeuwse Zierikzee en Vlissingen en zelfs vanuit het Vlaamse Brugge. In dit nummer van Scheepshistorie een model-reconstructie van dit populaire scheepstype.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
128
Laatste editie
12 april 2012
Uitgeverij
Lanasta
ISBN
9789086161065
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic