Het schaatsrijdersland bij uitnemendheid

,

0

125 Jaar geleden werd in ons land de eerste toeristische schaatsbond opgericht. Die Friesche IJsbond sprong in de eerste decennia vooral in de bres als belangenbehartiger van alle ijsgebruikers. We hebben het dan over een tijd waarin de ijswegen nog van kardinaal belang waren om goederen te vervoeren of gewoon per schaats op familiebezoek te gaan. Bij de oprichting in 1886 bond de nieuwbakken organisatie de strijd aan tegen machtige vijanden: de afstroming van overtollig boezemwater die ijsvorming belemmerde én het groeiend aantal stoomboten dat ijswegen meedogenloos vernielde.
Later evolueerde die Friesche IJsbond tot een soort ANWB voor ijsminnend Friesland. En in onze tijd kennen we die bond vooral als de overkoepelingsorganisatie voor de ijswegencentrales. Met elkaar zorgen ze - als de natuur wil meewerken - voor berijdbaar ijs. In dit boek ontrafelen Hedman Bijlsma en Wiebe Blauw de historie van die unieke bond. Bovendien inventariseerden ze alle toertochten die sinds 1938 in deze provincie zijn verreden. De Friesche IJsbond speelde ook een prominente rol bij de totstandkoming in 1986 van de Stichting Museum De Fryske Winter. Die stichting - die zich bezig houdt met 'verzamelen, tonen en bewaren' -, manifesteert zich vooral via de fraaie IJszaal in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Een boek over twee jubilea dus !
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
296
Laatste editie
17 november 2011
Uitgeverij
Boekenmaker.nl
ISBN
9789088420863
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic