Het schuldboek van Arend Kenkhuis

, ,

0

Arend Kenkhuis (circa 1578-1642) was een doopsgezinde koopman uit Almelo. Hij handelde in veel producten, maar was bovenal textielhandelaar. De bedragen die hij van zijn afnemers tegoed had, legde hij vast in een zogenaamd schuldboek.
De betekenis van het bewaard gebleven schuldboek van Kenkhuis is groot. Het is een uniek venster dat uitzicht biedt op de koopman Kenkhuis, zijn tijd - de eerste helft van de zeventiende eeuw - en zijn omgeving: Twente in het algemeen, de regio Almelo in het bijzonder. Het geeft ons inzicht in de handel en wandel van een actieve koopman die heel Twente doorkruiste. We maken kennis met zijn uitgebreide kring van handelsrelaties, die met naam en toenaam worden genoemd. Het is daarmee een ware schatkamer voor genealogen, voor een periode waarin doop-, trouw- en begraafboeken vrijwel ontbreken.
Vanuit het perspectief van de geschiedenis van de materiële cultuur zijn de vele transacties in textiel van groot belang. We kunnen de Twentenaren uit de tijd van Kenkhuis als het ware aankleden. Kenkhuis' schuldboek, een unieke historische bron, is nu door middel van een transcriptie, een hertaling, diverse toelichtingen en een index toegankelijk gemaakt.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
496
Laatste editie
09 december 2008
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789052603193
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic