Het verhaal van Theodora Goodman

1

Het verhaal van Theodora Goodman (1948), Patrick Whites derde roman, begint in het Australi an de jaren dertig van de twintigste eeuw. Theodora is te gecompliceerd en kritisch om getrouwd te raken en blijft als ongetrouwde vrouw voor haar moeder zorgen tot deze sterft. Ze is inmiddels ook tante voor de kinderen van haar succesvol getrouwde zus Fanny, maar dat is niet voldoende. Ze wil meer van zichzelf ontdekken en vertrekt naar Europa. Daar komt ze terecht in een Frans hotel, waar de gasten zich in een droomachtige tussenwereld bevinden die in Theodora's verbeelding groteske vormen aanneemt, waarbij ze langzaam alle contact met de werkelijkheid verliest. Haar zoektocht eindigt in Amerika, waar ze uiteindelijk afglijdt naar de waanzin en in een inrichting wordt opgenomen.
White, die deze roman zelf zijn beste vond, vertelt het tragische verhaal op een volstrekt onsentimentele en soms zelfs humoristische wijze die gekenmerkt wordt door een elliptische, beeldenrijke stijl. Daarmee is Het verhaal van Theodora Goodman een indrukwekkend en ontroerend vrouwenportret geworden.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
07 september 2006
Uitgeverij
Uitgeverij Atlas Contact b.v.
ISBN
9789045015316
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic