Het Vlaamse platteland in de fifties

0

In de jaren '40 en '50 trok fotograaf Jos Halsberghe met zijn fototoestel dwars door Vlaanderen. Van de Westhoek tot in Limburg maakte hij beelden over het leven op het Vlaamse platteland. Zijn foto's tonen het landelijke leven in Vlaanderen zoals het vroeger was. Met een café op elke hoek, de kinderen in korte broek, ongerepte velden en weiden. Duivenmelken en krulbollen zijn de populairste volkssporten. Champetters en pastoors in soutane zijn niet weg te denken uit het dorpsbeeld. 

Dit kijkboek reist terug in de tijd en brengt het platteland van weleer tot leven. De sprekende foto's van Halsberghe worden afgewisseld met korte essays rond thema's als het leven als boer, het dorps- en verenigingsleven, de invloed van religie, ambacht en industrie, landschap en wooncultuur.

Het Vlaamse platteland in de fifties is een uniek kijkboek over ons ruraal verleden en ons erfgoed, ideaal om uren nostalgisch in te bladeren en te mijmeren over vroeger en vandaag. De foto's van Halsberghe reizen in 2012 heel Vlaanderen rond in de gelijknamige expo. Boek en expo zijn een initiatief van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis. 
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
326
Laatste editie
27 februari 2012
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058268570
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic