Het vogelhuis

61

Artikelen 2 Gespot 2 Lijsten 2 Top25's 7 Hebban 1000 465

Len Howard (1894-1973) bracht de tweede helft van haar leven door in een klein, afgelegen huisje op het Engelse platteland. Daar schreef ze twee internationale bestsellers over de mezen, roodborsten, mussen en andere vogels in en rond haar huis. Voor wie er anno 2016 langsloopt, doet enkel het naambordje 'Bird Cottage' nog denken aan haar wonderlijke levensverhaal. Het raam van het vogelhuis stond altijd open, de koolmezen en mussen waren vrij om te komen en te gaan en landden op de typemachine van Len Howard zodra ze ging zitten om haar ervaringen met de dieren op te schrijven. Hoewel ze van huis uit geen bioloog was, was ze een pionier op het gebied van onderzoek naar dieren: ze bestudeerde de vogels op basis van vertrouwen en vrijheid, en observeerde hun karakters, eigenaardigheden en gewoontes. En intussen groeiden de wederzijdse waardering en vriendschap. Howard wist als meisje al dat ze niet in haar geboortedorp in Sussex zou blijven. De soirées en romantische intriges van het gegoede landleven aan het begin van de vorige eeuw stelden haar steeds weer teleur. Bij de dirigent Malcolm Sargent begon ze haar carrière als violiste, die ze afbrak om naar Ditchling in Zuid-Engeland te vertrekken. Hier bouwde ze een bijzondere band op met de vele vogels in en rond haar cottage. Koolmezen sliepen in huisjes boven de rand van de deur en speelden tikkertje rond de lamp, of gebruikten haar kussens als glijbanen. Haar muzikale gehoor stelde haar bovendien in staat de vele nuances in hun talen te horen - als ze de postbode en bezoekers tenminste op afstand wist te houden. Wat dreef Howard tot het radicale omgooien van haar leven, tot het kiezen voor een leven buiten de gebaande paden? Wat zeggen de levensverhalen van koolmezen ons over de mensenwereld? En is het mogelijk om je te ontworstelen aan de verwachtingen van anderen? Eva Meijer stuitte als filosoof op het onderzoek van Howard, dat onterecht in de vergetelheid is geraakt. Het vogelhuis draait om muziek en vogelzang, mensenmanieren en koolmeesconventies, en uiteindelijk om wat het betekent om ergens thuis te horen.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
04 oktober 2016
Uitgeverij
Cossee, Uitgeverij
ISBN
9789059366695 , 9789059366701 , 9789059368361


Artikelen over Het vogelhuis

'Selma' is Boek van de Maand
28 september 2016 4 likes
  Meer artikelen

Lees verder

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 12,50 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 12,50 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersHebban recensie

    Geertje Otten Hebban Recensent

Eva Meijer overtuigt met Het Vogelhuis

door Geertje Otten op 11-07-2017

Op 5 januari 1973 sterft Gwendolen Howard, op een leeftijd van 79 jaar. Alleen. In het vogelhuis in Ditchling op het Engelse platteland. Haar naamloze graf is te vinden op de begraafplaats achter haar huis. Hoewel ze het grootste deel van haar leven alleen woonde, was ze niet eenzaam. Gwendolen (Len) had haar mussen, pimpelmezen en koolmezen om zich heen.

In Het Vogelhuis probeert Eva Meijer...


Lezersrecensies (3)

4 ‘Ster’ ren

door: Dennis 1 like
Een boek wat zachtjes op gang komt. Ik heb er van genoten. De liefde voor vogels is mooi omschreven. 4 ‘ster’ ren.

Het Vogelhuis, een ander boek dan "normaal"

door: Mejuffrouw Boekenwurm 2 likes
Een ander boek dan "normaal". Dat is mijn (positieve!) oordeel over 'Het vogelhuis' van Eva Meijer. Een bijzonder verhaal over een alles behalve "normale" vrouw die leefde voor de vogels

Opmerkelijke vrouw

door: lezertje 1 like
Dit boek is mij heel erg bevallen. Het begin was voor mij niet zo interessant, het ging vooral over de jeugd en de jaren als muzikante van Len. Gelukkig ben ik blijven lezen. Ze stopt als muzikante en verhuist naar Ditchling waar ze een huisje koopt aan de rand van het dorp. Daar begint ze de...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic