Het wonder Bondsrepubliek in 20 portretten

0

Het wonder Bondsrepubliek in 20 portretten
Frits Boterman
Willem Melching
Samenvatting
De Bondsrepubliek bestaat zestig jaar en op 9 november 2009 is het twintig jaar geleden dat de Muur viel. Tijd voor een terugblik op zestig jaar Duitse geschiedenis. In die bewogen zestig jaar heeft ons buurland zich ontwikkeld van een smeulende puinhoop tot een economische wereldmacht, een stabiele democratie en een dynamische samenleving met een rijke cultuur.
Twintig vooraanstaande Duitslandkenners portretteren twintig prominente Duitsers, die allemaal geworsteld hebben met morele en politieke vraagstukken, zoals de Duitse schuld aan oorlog en uitroeiing, de deling van Duitsland en Europa, het herstel van de democratie, de nationale identiteit en de positie van de Bondsrepubliek in Europa en de wereld. Politici als Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Franz Josef Strau?, Willy Brandt, Helmut Kohl, Joschka Fischer en Angela Merkel hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Personen uit de academische, journalistieke, artistieke en literaire wereld, zoals J?rgen Habermas, G?nter Grass, Peter Sloterdijk, Rainer Werner Fassbinder, Joseph Beuys en Wolf Biermann, hebben een stempel gedrukt op het culturele en geestelijke leven.
De twintig protretten laten zien dat de Bondsrepubliek als resultaat van het lange proces van democratisering en normalisering een wonder is te noemen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
351
Laatste editie
14 oktober 2009
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789046806203
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic