Het zeekaartenboek

0

Oude zeekaarten zijn een lust voor het oog. Vooral de met de hand getekende exemplaren op perkament of papier, voorzien van fraaie details, zoals kompasrozen, kompaslijnen en landverkenningen in de vorm van steden en bergen. Voor de zeeman was een kaart echter vóór alles een onontbeerlijk hulpmiddel om veilig zijn bestemming te bereiken.
De bloeitijd van de Nederlandse maritieme cartografie neemt een aanvang met de eerste moderne zee-atlas van Lucas Jansz. Waghenaar uit 1584, genaamd Spieghel der Zeevaerdt. Deze beperkt zich nog tot West-Europa, maar niet lang daarna verschijnen de eerste kaarten van niet-Europese wateren, samengesteld door Petrus Plancius. De zeventiende eeuw wordt bepaald door het werk van het kaartenmakersgeslacht Willem Jansz. Blaeu en diens zoon en kleinzoon Joan Blaeu I en II. Uitgevershuis Van Keulen is actief tot diep in de achttiende eeuw en sluit de Gouden Eeuw van de maritieme cartografie af met de prachtigste zeekaarten van alle gebieden op aarde.
In dit boek staat de Nederlandse maritieme cartografie vanaf de 16de tot en met de 18de eeuw centraal. Voor de vele illustraties is er rijkelijk geput uit de internationaal vermaarde kaartencollectie van het Maritiem Museum Rotterdam (MMR). Aanleiding voor deze uitgave vormt de terugkeer uit Engeland van de Corpus Christi Collectie: een verzameling unieke VOC-kaarten, die het MMR onlangs aan haar collectie wist toe te voegen.
Sjoerd de Meer (1958) is conservator van het Maritiem Museum Rotterdam. Hij studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis en begon zijn carrière bij het Scheepvaartmuseum Amsterdam.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
126
Laatste editie
01 november 2007
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057304750
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic