Het zwarte paradijs

,

3

De Nigerdelta. Ooit een van de mooiste gebie- den op aarde, maar na de vondst van olie ernstig vervuild en ontwricht geraakt. Inmiddels geldt Nigeria als een van de gewelddadigste en meest corrupte landen ter wereld. Tijdens het maken van een documentaire over mensenrechten- en milieuschendingen, wordt Jandries Groenendijk in mei 2014 samen met twee anderen gekidnapt. In Nederland is de ontvoering uitgebreid in het nieuws. In Het zwarte paradijs vertelt Groenendijk voor het eerst het volledige, huiveringwekkende verhaal.

In rauwe dagboekvorm neemt hij de lezer mee naar de hut vol ongedierte diep in het mangrovebos, waar hij en de anderen door gewelddadige, gedrogeerde jongens met kalasjnikovs worden vastgehouden. Hij is ervan overtuigd dat ze eraan gaan, maar probeert het hoofd koel te houden. Op meeslepende wijze beschrijft hij zijn relatie met de andere gegijzelden, de gesprekken die hij voert met zijn jonge kidnappers en de lange weg terug naar de bewoonde wereld. Zijn verhaal maakt nog eens pijnlijk duidelijk hoezeer Nigeria door oliemaatschappijen als Shell en Chevron in een uitzichtloze toestand van vervuiling, criminaliteit en grote armoede is gestort.

Intussen probeert zijn vriendin Lizzy de Keijser met hulp van politie en ambassade zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de gijzelnemers. Eenmaal terug in Nederland beseft Groenendijk pas goed dat ze door het oog van de naald zijn gekropen. Samen met Lizzy reconstrueert hij de gebeurtenissen die hij de rest van zijn leven niet meer kwijt zal raken.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
11 oktober 2016
Uitgeverij
Balans
ISBN
9789460031304 , 9789460031311

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic