Hier woont een NSB'er

,

0

Hier woont een NSB'er
Nationaalsocialisten in bezet Amsterdam
Josje Damsma, Erik Schumacher
Tienduizend Amsterdammers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de nsb. Over de Amsterdamse nationaalsocialisten is eigenlijk weinig bekend. Wat betekende het om in oorlogstijd lid te zijn van de partij die met de bezetter heulde? Hoe reageerden familieleden, vrienden en buren? En hoe was de sfeer binnen de beweging?
Hier woont een nsb’er gaat over het dagelijks leven van gewone Amsterdamse nsb’ers tijdens de oorlog. Het levert een beeld op van een beweging waarbinnen gezelligheid een belangrijke rol speelde. Tegelijkertijd waren veel nsb’ers overtuigde nationaalsocialisten en werkten ze mee aan de Jodenvervolging. Op straat kwamen ze regelmatig in botsing met hun tegenstanders. Toch betekende hun politieke keuze lang niet altijd het einde van hun vriendschappen en familiebanden. Aan de hand van persoonlijke verhalen, politierapporten en dagboekfragmenten werpen Josje Damsma en Erik Schumacher nieuw licht op de geschiedenis van het Nederlandse nationaalsocialisme.
Met een voorwoord van Job Cohen.
Over de auteur
Josje Damsma (1984) en Erik Schumacher (1983) zijn als historici verbonden aan respectievelijk de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
189
Laatste editie
24 april 2010
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085069539
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic