Hij overwon iedereen op een vrouw na

0

Frits Fentener van Vlissingen, zoon van een welvarend steenkolenhandelaar, is een van de Nederlandse `captains of industry die ons land in economisch en in politiek opzicht gevormd heeft. Deze langverwachte biografie over de man die zijn familie tot de rijkste van Nederland maakte is, naast een intrigerende levensbeschrijving, een geschiedenis van het Nederlandse bedrijfsleven en de mate waarin dat verweven was (en is) met de politiek. Tussen de bedrijven door toont deze biografie hoezeer het Nederlandse bedrijfsleven in handen was van enkele vooraanstaande families die onderling trouwden.

Frits, `de man met het dubbele stel hersens , begon als 22-jarige in de SHV van zijn vader en nam luttele jaren later de leiding over. Zijn compagnon en latere rivaal was Daniel George van Beuningen. Zij waren niet alleen in zakelijk opzicht verbonden, Frits was via zijn zuster en zijn echtgenote aan de Van Beuningens verzwagerd. Hij breidde het bedrijf uit en stichtte daarnaast de Algemene Kunstzijde Unie, de voorloper van Akzo Nobel. In de jaren dertig pleitte hij voor samenwerking met Duitsland en onderhield nauwe banden met de vertegenwoordigers van het Ruhrkapitaal, die een belangrijke rol speelden in het aan de macht brengen van Hitler. Hij werd tot twee maal toe door Hitler onderscheiden, maar door zijn enorme internationale prestige werd deze keerzijde van zijn optreden nooit onderwerp van kritiek.

Frits Fentener van Vlissingen is een boeiende biografie van de wording van een man, een familiedynastie en een bedrijfsimperium dat nog altijd bestaat.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
409
Laatste editie
01 november 2006
Uitgeverij
Uitgeverij Balans B.V.
ISBN
9789050188029
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic