Hindeloopen

0

Al meer dan driehonderd jaar wordt Hindeloopen door "toeristen" bezocht. De stad was beroemd om de eigen zeevaartgeschiedenis, de bijzondere interieurs, de fraaie kostuums en de eigen taal.
In 1912 werd Aald Hielpen opgericht. Het was het jaar dat een badpaviljoen aan de Zuiderzee werd geopend, het jaar van de eerste Rijwielelfstedentocht. Bij de passage van de wielrijders dansten mannen en vrouwen hier in klederdracht onder de 'pinksterkronen '. Hindeloopen wilde de herinneringen aan een glorieus verleden levend houden.
Nu, honderd jaar later, verschijnt dit boek over een Friese stad waarvan het culturele erfgoed internationale erkenning verdient. Dat is te danken aan de Hylpers die, met trots op hun verleden, veel van die historische herinneringen levend hielden. Niet alleen met een museum en schilderswerkplaatsen, maar ook met stadsherstel en het levend houden van de eigen folklore met kostuum, zang en dans. Tegelijk is Hindeloopen de stad van de nieuwe (Hindelooper) Lemsteraken geworden, en van het grootste en mooiste jachthavencomplex aan de oude Zuiderzee. Er is nieuwbouw gepleegd, met respect voor het oude.
Dit alles is door een team van deskundigen boeiend en met oog voor detail beschreven en met foto's en andere beelden ge?llustreerd. Een symbool van de kracht van Hindeloopen is de honderdjarige zang- en dansgroep Aald Hielpen. De optredens zijn een lust voor het oog - zeker als ze plaatsvinden tegen het decor van deze mooie 'likje stea'. Deze Hylpers houden de herinnering levend.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
160
Laatste editie
11 juli 2012
Uitgeverij
Uitgeverij PENN.nl
ISBN
9789077948736
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic