Hoe de mens de wereld vorm gaf

0

Geschiedenis lijkt vooral de geschiedenis te zijn van een groep mensen bezig met de opbouw van een eigen samenleving - in moderne termen, van een natie. Die samenleving, Vlaanderen, België, Europa, ... is de sociaal-politieke, maar ook vaak culturele en economische context waarbinnen ieder van ons zijn of haar leven betekenis geeft. Dankzij het verdwijnen van de interne grenzen en dankzij de euro groeide ook 'Europa' uit tot een steeds meer beleefde ruimte. De Europese geschiedenis wordt concurrent voor de 'klassieke' nationale geschiedenis.

Dat nationaal of Europees verhaal speelt zich echter niet af in een vacuüm. Het is altijd deel van een groter geheel. Deze wereld die ons dorp is staat centraal in dit boek. Met een breed blikveld wordt de menselijke geschiedenis sinds de homo sapiens hier gebundeld. Het chronologisch opgebouwd verhaal dat hier wordt gebracht, stelt de mens en zijn samenleving centraal vanuit een mondiaal perspectief, met de klemtoon op politieke en sociale veranderingsprocessen.


Frank Caestecker is Doctor in geschiedenis van het Europees Universitair Instituut (Firenze). Hij is verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Gent en aan de vertalers-tolkopleiding van de Hogeschool Gent. Het zwaartepunt van zijn historisch onderzoek is migratie en de staat in de 19de en 20ste eeuw.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
208
Laatste editie
26 september 2011
Uitgeverij
Academia Press
ISBN
9789038218151
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic