Holland-Amerika Lijn

1

Het verhaal van de Holland-Amerika Lijn leest als een jongensboek. Meer dan een eeuw was Rotterdam de thuishaven van de rederij en bepaalden de drijvende paleizen met hun geel-groen-witte schoorstenen aan de Wilhelminakade het beeld van de Maasstad. Vanaf de oprichting in 1873 tot heden verscheepte de HAL-vloot miljoenen passagiers en een kleine miljard ton aan lading. En nog steeds spreekt de legendarische rederij, die uitgroeide tot een internationaal vermaard cruisebedrijf, tot de verbeelding van velen.
Iedereen kent de beroemde schepen als de Statendam en de Rotterdam. Legendarisch is het geallieerde troepentransport van de Nieuw Amsterdam, die zó snel voer, dat geen enkele U-boot haar te pakken kreeg. Vele emigranten staken met de HAL de Atlantische Oceaan over, om een nieuw bestaan op te bouwen in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het vrachtvervoer tussen West-Europa en Amerika, met schepen als de Diemerdijk en de Kinderdijk, nam een vlucht en droeg sterk bij aan de groei van de rederij.
Sinds 2004 is er in het Maritiem Museum Rotterdam een grote, semi-permanente tentoonstelling over de Holland-Amerika Lijn te zien, waar de bezoeker de grandeur, de luxe en de nostalgie kan proeven. De geschiedenis van de onderneming kent vele hoogte- en dieptepunten, die in dit boek, dat ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt, beknopt en boeiend worden beschreven. Het boek bevat een groot aantal full-colour afbeeldingen, alsmede een schepenlijst, waarop alle in het boek genoemde HAL-schepen - met enige bijzonderheden - terug te vinden zijn. Een compact, maar compleet naslagwerk voor landrotten en zeeschuimers.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
119
Laatste editie
21 juni 2004
Uitgeverij
Uitgeverij Walburg Pers B.V.
ISBN
9789057303111 , 9789057304606 , 9789462490413

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 29,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 29,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic