Hoolarja, dutchaboch! Virginia Woolf in Nederland

0

Een onbekende episode uit Woolfs leven

In mei 1935 - precies 80 jaar geleden - bracht Virginia Woolf (1882-1941) samen met haar man de uitgever Leonard Woolf en hun huisaapje Mitz een bezoek aan Nederland.
In haar dagboek en in brieven schreef ze over haar bezoek aan onder andere Den Haag, Utrecht, Haarlem, Zutphen en Roermond. Wat vond Woolf van Nederland: van de bewoners, de boekwinkels, het leven op straat, het Hollandse eten? Zelfs de Hollandse koeien liet ze niet ongemoeid. Met haar beruchte observatievermogen en haar scherpe pen, beschrijft ze wat ze hier allemaal aantrof. In welke hotels Woolf verbleef, welke musea ze bezocht en waarom ze plaatsen als Zutphen en Roermond bezocht, dat heeft José Buschman nu met behulp van archiefmateriaal, oude reisgidsen en kranten uitgezocht.

'Het is hier erg duur, we hebben in een week meer uitgegeven dan in drie weken elders en er zijn niet veel mooie mensen, maar wel deugd, netheid en eerlijkheid enzovoorts. Slechte koffie, heerlijke koekjes, de koeien dragen bruine Hollandse jassen; het is verbazingwekkend lieflijk.'

José Buschman is historica. Zij schreef over Louis Couperus o.a. Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar, Een dandy in de Oriënt en Couperus Culinair. In het literaire tijdschrift De Parelduiker publiceerde zij eerder enkele artikelen over Virginia Woolf.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
112
Laatste editie
15 februari 2016
Uitgeverij
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN
9789059374119
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic