Iedereen conservatief (e-book)

0

Iedereen conservatief

INGELEID DOOR THEODORE DALRYMPLE VERTAALD DOOR MARC VANFRAECHEM

Edmund Burke (1729-1797) wordt de grondlegger van het conservatieve denken in de politiek genoemd. Hij is vooral bekend geworden met zijn Reflections on the Revolution in France (1790). Meer dan een reactie op de revolutionaire ideeën, anarchistische omwentelingen en vreselijke terreur op het Europese continent, is zijn Reflections een onderzoek naar de juiste manier om maatschappelijke veranderingen tot stand te brengen, rekening houdend met de traditie en met de menselijke natuur. ‘To change, in order to preserve’ is daarbij het motto van Burke. Iedereen conservatief bevat een bloemlezing van de belangrijkste citaten uit Reflections on the Revolution in France en biedt een uniek inzicht in het conservatisme van Edmund Burke.
Wat conservatisme vandaag betekent, en wat het belang is van Burke voor conservatieve denkers, licht psychiater en publicist Theodore Dalrymple toe in een uitgebreide inleiding. Hij noemt Burke hoogst relevant voor vandaag, ook al is hij niet in slogans samen te vatten. Burkes conservatisme is vooral een verhaal van nuance. En daar gaat het om in filosofie. ‘Wie leeft volgens slogans is gedoemd een leven van oneerlijkheid, verdrukking en ellende te leiden.’

‘EDMUND BURKE
(1727-1792) was een liberaal volksvertegenwoordiger
voor Ierland in Westminster (Londen). Hij staat bekend als de politieke filosoof die het conservatisme heeft gemunt,
vooral door het boek Reflections on the Revolution in France.

THEODORE DALRYMPLE
(1949) was arts en psychiater
en is een van de scherpzinnigste cultuurcritici van Engeland.
Hij publiceerde tal van boeken, waarvan Leven aan de onderkant en Beschaving of wat ervan over is de belangrijkste zijn.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
22 november 2017
Uitgeverij
Uitgeverij Polis
ISBN
9789463100489
Bestel dit ebook vanaf  €9,99 bijAdvertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic