If you're so smart why are'nt you rich?

0

If you’re so smart, why aren’t you rich?
Universiteit, markt & management
‘Wie betaalt, bepaalt’. Deze economische zienswijze lijkt sinds ongeveer 1980 een vanzelfsprekendheid te zijn op de universiteiten van Nederland. In dit boek vragen Louise Fresco, Herman Philipse, Thomas von der Dunk, Vincent Icke, Chris Lorenz, Ad Verbrugge, André Klukhuhn, René Boomkens, Grahame Lock en andere bekende wetenschappers zich af wat een kwarteeuw vermarkting van de universiteiten heeft opgeleverd. De Nederlandse situatie wordt daarbij met die in het buitenland vergeleken, ook omdat de Europese Unie naar één Europees systeem van hoger onderwijs streeft. De directe aanleiding voor dit boek is de crisis van het onderwijs, die zichtbaar wordt in een aanhoudende kwaliteitsdaling, in diploma-inflatie én in stijgende collegegelden. Daarnaast biedt de economische stagnatie redenen om stil te staan bij de vrije markt als heilsmiddel voor de publieke sector. Hetzelfde geldt voor de politieke consequenties van het vrije marktbeleid voor de toegankelijkheid van het onderwijs.
Net als de Commissie Dijsselbloem komen de auteurs tot de conclusie dat de overheid haar kerntaak, het zeker stellen van de kwaliteit van het onderwijs, de afgelopen decennia ernstig heeft verwaarloosd.
--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Chris Lorenz is werkzaam bij de Afdeling Geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij theorie van de geschiedenis en geschiedenis van de geschiedschrijving doceert.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
362
Laatste editie
02 december 2008
Uitgeverij
Boom
ISBN
9789085066705
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic