IJsland ontploft

0

EIJsland was eeuwenlang straatarm, de trotse bewoners leefden van visserij en landbouw. Totdat het land zich rond 2000 in een riskant avontuur stortte met als doel: het ?rijkste land ter wereld? worden. Het liep uit op een ongekend fiasco. In oktober 2008 gingen drie grote IJslandse banken ten onder.
Anderhalf jaar later verscheen in IJsland een vuistdik rapport over de oorzaken van de crisis waar het land nog jaren mee zal worstelen. De samenvatting: ?de banken faalden, het systeem van toezicht faalde, de politiek faalde, de regering faalde, de media faalden en de ideologie van de ongereguleerde vrije markt faalde volkomen?.
Maar IJsland is veel meer dan Icesave, het is een land van saga?s, en vertellers, van popster Bj?rk en van een unieke ongerepte natuur. En van vulkanen als de Eyjafjallaj?kull, die in het voorjaar van 2010 miljoenen tonnen as over Europa spuwde - ook die aspecten komen in dit boek aan de orde.
Jan Gerritsen was ruim 20 jaar redacteur bij NRC Handelsblad. Voor de krant was hij correspondent in Frankrijk en voor de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) werkte hij in Brussel. Sinds 2002 woont hij in IJsland.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
207
Laatste editie
01 oktober 2010
Uitgeverij
Nieuw Amsterdam
ISBN
9789079985227
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic