IJstijdsporen in noordoost Fryslan

0

Wie nu het gebied rond de gemeente Kollumerland bezoekt, zal uit het landschap niet onmiddellijk kunnen aflezen hoe het er hier tijdens de laatste ijstijden uitzag. Voor de meeste sporen uit deze tijd zouden we zeer diep moeten graven of boren. Toch verwijzen - voor wie er oog voor heeft - zelfs in dit cultuurlandschap nog talloze elementen rechtstreeks naar dit koude verleden. De zwerfstenen uit vreemde contreien, het zand dat door poolwinden werd afgezet en de pingo-ru s in het landschap die ontstonden toen enorme ijslenzen ontdooiden: het zijn allemaal stille getuigen van ontzagwekkende geolo-gische gebeurtenissen die hier tienduizenden jaren geleden plaatsvonden.
IJstijdsporen in Noordoost-Fryst reconstrueert een ijzig landschap en laat zien hoe de natuur zich hier sinds de laatste ijstijd heeft ontwikkeld. Ook maken we mee hoe de eerste mensen zich in het nieuwe landschap vestigden. Het verleden ligt hier soms z dicht onder het oppervlak dat de bezoeker er letterlijk overheen loopt.
Evert van Ginkel (1955) studeerde prehistorie in Leiden. Hij houdt zich bezig met het ontwerpen en organiseren van archeologische tentoonstellingen en het schrijven van populair-weten-schappelijke teksten over Nederlandse archeologie. Van zijn hand verschenen eerder bij Uniepers Bekermensen aan Zee (met W.J. Hogestijn) en Hunebedden, monumenten van een steentijdcultuur (met S. Jager en W. van der Sanden).
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
79
Laatste editie
08 september 2006
Uitgeverij
Uniepers
ISBN
9789087410025
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic