In de naam van Vlaanderen. Een historie (8ste - 21ste eeuw)

0

Het Vlaanderen van de graaf uit 1007 was een piepklein leen van het Franse koninkrijk dat grotendeels ten westen van de Schelde lag. Met Brugge als hoofdstad reikte het tot in het huidige Nederland en Frankrijk. Vlaanderen was tweetalig, homogeen katholiek en nagenoeg exclusief bewoond door autochtonen.
Het Vlaanderen van de minister-president uit 2007 is een Gemeenschap van het koninkrijk België, heeft er stukken Brabant en Limburg bij gekregen, maar moet het stellen zonder Zeeuws- en Frans-Vlaanderen en reikt tot aan de Maas. Met Brussel als hoofdstad streeft het eentaligheid na. Vlaanderen is vrijzinnig, christelijk en islamitisch en telt bijna tien procent allochtonen.
Veertien eeuwen geschiedenis. Van uitbreidingen en verkleiningen, macht en armoede, annexeringen en ontvoogdingen. Een bizar en soms genadeloos steekspel tussen individuen, sociale groepen en staten. Duidelijk is dat Vlaanderen een dynamische, veranderlijke notie is. Welke geografische, demografische, culturele en economische werkelijkheid dekte de term ‘Vlaanderen’ doorheen de tijd?
In dit boeiend essay volgt Vic De Donder de weg en geschiedenis van Vlaanderen aan de hand van de naamgeving van het gebied.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
208
Laatste editie
26 september 2007
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058264985
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic