In dienst van hun naaste

0

Het boek "In dienst van hun naaste..." is gebaseerd op het verhaal van twee pilotenhelpers.
De eerste - Joke Folmer - is een vrouw die nog geen twintig jaar oud, tijdens de oorlogsjaren maar liefst 320 geallieerde luchtmachtmensen en krijgsgevangenen op de 'pilotenlijn' hielp. Ze was een koerierster die haar inlichtingen over neergekomen vliegtuigen vanuit het politiebureau ontving.
De andere pilotenhelper was Bert Poels, die samen met familie, vrienden en kennissen een verzorgings- en opvangcentrum op de Zwarte Plak runde. Eind 1940 werden op zeer beperkte schaal 'piloten' geholpen. Pas in 1942 werd deze tak van verzet wat meer georganiseerd. Zowel Joke Folmer als Bert Poels zijn, zonder dat ze het wisten - nauw met elkaar betrokken geweest. Tientallen jaren geleden werd pas duidelijk dat zij dezelfde piloten hielpen. In deze gewijzigde herdruk worden de door hen geholpen piloten van Amerikaanse afkomst behandeld. De verhalen zijn gebaseerd op keiharde waarheid en van diverse kanten bewezen. Verder veel aanvullingsverhalen, een uitleg over de pilotenhulp en een beeld over de presentatie van destijds van het boek geven het een compleet verhaal over dat heimelijke werk. "In dienst van hun naaste..."is een boek zonder fantasie of verdraaiingen en - mede door de vele unieke, authentieke foto's - een onmisbare oorlogsdocumentatie.
De auteur Bart Rijnhout is bekend door zijn boeken "Het mysterie van de L 7788"dat in 1979 verscheen en veel opzien baarde. Hij is tevens schrijver van het boek "The sky is our ocean", dat handelt over de rol van het 311 R.A.F.-Squadron in de Tweede Wereldoorlog. Daarna heeft hij nog een 15 tal boeken geschreven zoals "Kruisvaarders van de archipel", een gewijzigde herdruk van "Luchtbrug Market garden" en "Wachters boven het stenen tijdperk" die bij deze uitgever verschenen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
208
Laatste editie
20 april 2011
Uitgeverij
Violaero
ISBN
9789086161393
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic