In en onder het dorp

4

Wiel Kusters groeide op als zoon en kleinzoon van mijnwerkers. In Spekholzerheide, het dorp van zijn jeugd, leefden en stierven de mensen van de mijn. Hoog boven de daken van huizen en winkels en van café D'r Jemuutlieje Ek torende de steenberg van de Willem-Sophia. Levensgroot aanwezig, hoewel grotendeels verborgen.
Vanuit zijn eigen perspectief, maar gevoed door brede historische kennis, vertelt Wiel Kusters op meeslepende wijze het verhaal van de Limburgse mijnwerkers en hun families - zijn familie. Een verhaal waarin al die mannen worden omarmd die het dagelijks brood verdienden met harde ondergrondse arbeid in stof, benauwenis, lawaai en stank. En die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse economie en de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.
In en onder het dorp is een even informatief als ontroerend en persoonlijk verhaal, waarin dichter, geleerde en mijnwerkerszoon elkaar de pen reiken.
Over de auteur:
Wiel Kusters was hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan Universiteit Maastricht. Sinds zijn debuut als dichter in 1978 met de bundel Een oor aan de grond publiceerde hij geregeld over mijnwerkerscultuur. Samen met Jos Perry schreef hij Versteende wouden. Mijnen en mijnwerkers in woord en beeld (1999).
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
224
Laatste editie
30 november 2012
Uitgeverij
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789460041129 , 9789460041624

Lezersrecensies (1)

De kolenmijn.

door: Dirk 1 like
De schrijver groeide zelf op als zoon en kleinzoon van mijnwerkers. Het speelt zich af in Nederlands Limburg specifiek in Kerkrade-Geleen. In Spekholzerheide torende de steenberg van de Willem-Sophia boven de daken van de huizen uit. Gevoed door een brede historische kennis vertelt Wiel op...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic