In mei Rotterdam 1940

0

"Het gaat natuurlijk allemaal heel vlug. Je slaapt en na een een paar uur zitten er al Duitsers in je huis: of ze even een mitrailleur op ons dak konden zetten... Je hebt niet eens tijd om heel bang te worden."
In de eerste dagen van mei 1940 werd in Rotterdam de slag om Nederland uitgevochten. Elf ooggetuigen vertellen in deze film over hun persoonlijke ervaringen van destijds. Veel van hen waren nog kind toen, of als jongeman in het leger, en niemand was voorbereid op een oorlog. Soldaten in huis, doden op straat, een vlucht naar veiliger oorden; in enkele dagen stortte het vredige leven van de Rotterdammers plotseling in.
Na vier dagen met gevechten in het centrum van de stad, komt het bombardement op dinsdagmiddag 14 mei voor iedereen onverwacht: verlammende angst, paniek, en koele berekening, iedere Rotterdammer had zijn of haar eigen reactie op een van de eerste grote luchtbombardementen in de geschiedenis. Over de beleving van die dagen gaat de documentaire.
De interviews met ooggetuigen worden aangevuld met nieuw ontdekte archieffilms, originele opnames van amateurs en professionals. De beelden worden begeleid door voorgelezen fragmenten uit dagboeken en brieven van Duitse soldaten. Deze oral history-documentaire doet recht aan een vaak vergeten hoofdstuk uit het begin van de tweede wereldoorlog. Dat wat in het geheel van de geschiedenis misschien niet meer dan een komma is, blijkt voor de betrokkenen een gebeurtenis te zijn, die hun leven heeft bepaald.
71 minuten/16:9/kleur & zw, regie Marc Schmidt
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
24 april 2010
Uitgeverij
Uitgeverij Diafragma
ISBN
9789490631031
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic