In spodt van alle vrome luijden

0

"Over afzonderlijke, bijzondere gevangenissen in de noordelijke provinciën in historische tijden is weinig gepubliceerd.
In de vesting Coevorden bevond zich van oudsher een militaire gevangenis, die tussen 1811 en 1825 tevens functioneerde als civiel tuchthuis. Het Coevorder tuchthuis kan worden beschouwd als een voorloper van de penitentiaire inrichtingen te Veenhuizen. Ruime aandacht wordt in dit boek besteed aan het leven in en om de militaire gevangenis en het tuchthuis van zowel de gedetineerden als hun verzorgers en bewakers. Voor genealogen is deze uitgave aantrekkelijk, omdat over talrijke personen veel, soms schokkende gegevens zijn opgenomen.
Gerrit Kleis studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onder het pseudoniem Schokland recensies en artikelen over de Drentse taal en cultuur in het Maandblad Drenthe, Drenthe Totaal en Roet. Van jongs af aan is Kleis betrokken bij de historie van zijn geboortestad. Hij hoopt met deze publicatie meer bekendheid te geven aan een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis van Coevorden"
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
123
Laatste editie
11 februari 2002
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023236894

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic