Inleiding in de statistiek voor de gedragswetenschappen

0

Dit handboek biedt een introductie in de statistiek en kan gebruikt worden als studie- en werkboek voor bachelorstudenten in de gedragswetenschappen. De statistiek speelt een belangrijke rol in het verzamelen, ordenen en analyseren van de data van wetenschappelijk onderzoek. We beschrijven kort de opbouw van dergelijk onderzoek en leggen uit op welke wijze gegevens ingevoerd kunnen worden in een SPSS datamatrix. Vervolgens tonen we een aantal mogelijkheden om de data te beschrijven en te analyseren.

Aangezien we statistische berekeningen bij voorkeur met SPSS uitvoeren, worden in dit boek de wiskundige formules beperkt tot een minimum. In eerste instantie verwerven we een overzicht van de data via tabellen en grafieken en de maten van centrale tendens en variabiliteit. Hierbij beschrijven we de gegevens voor elke variabele afzonderlijk. Vervolgens bespreken we de mogelijkheden om de samenhang tussen variabelen te onderzoeken. In het kader van deze bivariate analyse komt tevens naar voor hoe we op grond van de steekproefgegevens iets kunnen besluiten over de populatie. Een aantal statistische vragen rond het toetsen van hypotheses blijven in deze Inleiding in de statistiek onbeantwoord. Deze thema's komen aan bod in een vervolgboek Inductieve statistiek voor de gedragswetenschappen, van dezelfde auteurs.

Voor docenten die dit handboek wensen te gebruiken bestaat er een ondersteunende website waar o.a. de bijbehorende slides, teksten, oplossingen en bestanden te vinden zijn.

OVER DE AUTEURS
Guido Valkeneers is master in de psychologie en economie. Hij is lector aan de Thomas More Hogeschool, waar hij statistiek doceert aan de studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie en Logopedie/Audiologie. Hij verzorgt eveneens colleges in de arbeids- en organisatiepsychologie.

Tim Vanhoomissen is doctor in de psychologische wetenschappen en als lector verbonden aan de Thomas More Hogeschool . Hij doceert eveneens statistiek aan de opleiding Toegepaste Psychologie.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
255
Laatste editie
31 januari 2013
Uitgeverij
Uitgeverij Acco C.V.
ISBN
9789033489433 , 9789463447744
Bestel dit boek vanaf  €37,15 bij

bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic