Interventies in behandelgroepen

0

Groepsbehandeling is een fascinerende therapievorm. Er gebeurt in een behandelgroep zo veel tegelijk dat een begeleider zich vaak afvraagt wat op verschillende momenten de juiste leiderschapsstijl is. Hoe kun je bijvoorbeeld een behandelgroep z? op gang brengen, dat de deelnemers zelf veel initiatief nemen? Wanneer is het beter om individuele interventies te maken en wanneer kun je beter, door het gebruik van groepsinterventies, vertrouwen op de capaciteiten van de groep? Hoe krijg je vat op processen, conflicten en antitherapeutische gedragingen? En hoe bevorder je zelfonthulling? en feedbackprocessen zonder dat een behandelgroep te emotioneel of te conflictueus wordt?
Het uitgangspunt van dit boek is dat het bij de keuze voor een interventiemethode essentieel is om te kunnen putten uit een waaier van mogelijke alternatieven. Pas d?n kan een therapeut een groepsbehandeling ook op elk moment in de gewenste richting sturen.
Er worden interventies beschreven die deel uitmaken van drie modellen voor groepsbehandeling die veel in de GGZ voorkomen: groepsdynamische, gestructureerde en psycho?educatieve behandelgroepen. De beschreven uitgangspunten kunnen ook van belang zijn voor leiders van behandelteams of andersoortige groepen om meer inzicht te krijgen in groepsdynamiek en het effect van interventie.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
84
Laatste editie
09 november 2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789031348008
Bestel dit boek vanaf  €30,95 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic