Italiaanse streken

4

Als Rome valt, struikelt Europa, zo weet men in Berlijn, Brussel en Parijs. En Rome wankelt. Italië beleeft de grootste economische en morele crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De staatsschuld groeit. De maffia rukt op. Corrupte politici weten van geen wijken en de liefde voor Europa bekoelt. Het vertrouwen in instituties en in elkaar lijkt op een dieptepunt.

Ruim een decennium was Bas Mesters als correspondent getuige van de worstelingen van Italië. 'Ongelooflijk' was in die tijd zijn meest gebruikte woord: zowel in positieve als negatieve zin. In Italiaanse streken wandelt hij door Rome en reist bij elk plein, palazzo of kerk in gedachten door naar streken en personen die hij de afgelopen twaalf jaar bezocht. Aan de hand van deze veelkleurige ontmoetingen met onder anderen politici, maffiabestrijders, schrijvers, filmdiva's, priesters, ondernemers, artsen, edelen en onderwijzers analyseert hij de Italiaanse volksziel en de kansen om de crisis te boven te komen.

Italianen, zo blijkt, zijn geen fantasten, maar realisten. Ze doorgronden het leven als geen ander, én ze leerden hun overheersers te slim af te zijn. Europa is gewaarschuwd: het kan niet zonder Italiaanse streken.

Bas Mesters (1965) was correspondent in Italië voor NRC Handelsblad en de NOS. Nu is hij directeur van het Expertisecentrum Journalistiek (UvA) en leidt hij de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim.

www.basmesters.nl

Verschenen in
Genre
Reizen & Talen
Aantal pagina’s
200
Laatste editie
22 april 2015
Uitgeverij
Prometheus, Uitgeverij
ISBN
9789035140028 , 9789035140011

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 10,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 10,99
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Hebban recensie

Vergeet de pasta, de mensen zijn belangrijk

door Tim van den Brink op 24-08-2015

Theoretisch heeft het land Italië veel mee. Een heerlijk klimaat, een indrukwekkende geschiedenis en een rijk cultureel leven. Journalist Bas Mesters prikt daar dwars doorheen. Want de inwoners van dit Zuid-Europese land lijken te verzanden. Stil te staan. Geplaagd door de maffia, een Vaticaan met twee gezichten en de extreme contrasten tussen relatief rijke noordelingen en de arme bewoners van...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic