J

4

Artikelen 1
Kevern weet niet waarom zijn vader altijd twee vingers over zijn lippen legde wanneer hij een woord uitsprak dat met een j begon. Hij heeft geleerd om geen vragen te stellen, maar desondanks blijft hij later in zijn leven naar antwoorden zoeken. Dat leven wordt overschaduwd door een ingrijpende gebeurtenis, een catastrofe uit het verleden die in de nevelen van argwaan, ontkenning en verontschuldiging is gehuld en waarnaar slechts wordt verwezen met de omschrijving 'wat er was gebeurd, indien het was gebeurd'.
Wanneer de mooie wees Ailinn Solomons in zijn dorp aan zee komt wonen, voelt Kevern zich meteen tot haar aangetrokken. Op hun eerste afspraakje kust hij de kneuzing onder haar oog. Hij hoeft niet te vragen wie haar heeft geslagen - wreedheid is een normale uiting van maatschappelijke onvrede geworden. Kevern en Ailinn weten later niet zeker of ze uit zichzelf verliefd zijn geworden of dat ze in elkaars armen zijn gedreven. Maar wie zou dat gedaan hebben, en waarom?
Voor Ailinns vriendin, Esme Nussbaum, zijn Kevern en Ailinn een symbool van hoop, en Esme is vastbesloten om hen bij elkaar te houden. Maar wat steekt daar nog meer achter?
In deze prachtige, suggestieve en tot nadenken stemmende roman, waarin de liefde van één koppel een bevrijdend gevolg zou kunnen hebben voor de hele maatschappij, stijgt Howard Jacobson boven zichzelf uit. J is de kroon op zijn werk, een ingenieus uitgewerkt gedachte-experiment in een weergaloze stijl.

Howard Jacobson (1942) won in 2010 de Man Booker Prize voor zijn roman De Finklerkwestie, waardoor hij pas op relatief hoge leeftijd internationale erkenning kreeg voor een schitterend oeuvre. J stond in 2014 op de shortlist van diezelfde Man Booker Prize.

'De zwartste en meest onrustbarende roman uit Jacobsons carrière.'
THE TELEGRAPH ****

'Een liefdesverhaal van een onvergelijkelijke wonderlijkheid, zowel teder als angstaanjagend.'
JURYRAPPORT MAN BOOKER PRIZE 2014

'Vergelijkingen met andere boeken doen geen recht aan Jacobsons prestatie in wat misschien wel dé dystopische Britse roman van zijn tijd wordt. Dat komt omdat J zo'n listige spiegeling van onze huidige levensstijl is _ van aspecten als de eindeloze productie van stereotypische popcultuur en de verheerlijking van infantiel consumeren tot het vermijden van zaken die "moeilijk" liggen en de systemische minachting voor privacy.'
THE GUARDIAN

'J is een grommende, bruisende en ambitieuze filosofische roman die verontrustende vragen oproept over ons historisch besef en onze zelfvoldane conventionele ideeën.'
THE INDEPENDENT
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
30 april 2015
Uitgeverij
Prometheus, Uitgeverij
ISBN
9789044628715 , 9789044628937


Artikelen over J

  Meer artikelen

Hebban recensie

    Koen Driessens Hebban Recensent

Mensen zonder verleden of identiteit

door Koen Driessens op 13-06-2015

De titel van deze dystopische roman is eigenlijk de hoofdletter J met twee streepjes erdoor, zoals een €, maar monetair is-ie allerminst bedoeld. Kevern Cohen erfde van zijn vader de vreemde gewoonte om bij elk uitgesproken woord dat met de letter j begint twee vingers over zijn lippen te leggen, van Sammy Davis Junior tot Jezus. Vandaar de titel. Die kun je echter ook anders lezen als je weet...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic